De Leergang SIO is een 7-daags interactief opleidings- programma dat de mogelijkheid biedt om de kennis en vaardigheden te verwerven voor het implementeren van het SIO in de eigen organisatie of in organisaties van derden. Klik hier voor meer informatie.

pioneering spirit yme removalOm hier invulling aan te geven is door Allseas, een offshore bedrijf, gekozen om volgens SIO te certificeren.
Allseas is een offshorebedrijf dat pijpleidingen installeert op zee voor de olie-en gasindustrie en  booreilanden installeert en verwijdert en is gevestigd in Chatel-Saint-Denis, Zwitserland. Allseas heeft diverse kantoorlocaties in o.a. Delft, Eindhoven, Enschede, Essen, Houston, Perth en Rio di Janeiro Op de kantoren werken ongeveer 900 medewerkers en op de diverse schepen rond de 2000. Dit is de omgeving waar Lori van Donge, Unit Head Continuous Improvement bij Allseas in Delft, haar werkzaamheden uitvoert.

We willen een betrouwbaar en solide bedrijf zijn

Vanuit mijn functie ben ik bezig met de pilaren uit het Allseas Mission Statement. Mijn taak is niet enkel te kijken waar het op onderdelen niet goed gaat, maar hierin echt een verbeterslag te maken. Enige tijd geleden heeft Allseas ervoor gekozen om integriteit toe te voegen aan het Mission Statement. We zijn een eerlijk bedrijf en staan erom bekend dat we koste wat het kost een project afmaken. Dat is onze reputatie. In het verlengde daarvan willen we een betrouwbaar en solide bedrijf zijn en vragen klanten dit ook van ons. Het concretiseren van integriteit was dan ook een logisch gevolg.
Door de toevoeging van integriteit aan het Mission Statement moesten we hier ook mee aan de slag. Hier ben ik op ingesprongen door gesprekken te voeren met Vice Presidents en afdeling Legal en aan de hand daarvan heb ik een businesscase geschreven.

Via een kennis kwam ik in aanraking met het SIO en besloot ik om de leergang te gaan volgen. Dit heb ik niet alleen gedaan, de  General Counsel van Allseas is met mij meegegaan. Ik ging met name naar de leergang om het begrip ‘integriteit’ goed te leren begrijpen. Vanuit mijn achtergrond als projectmanager is de implementatie van het kader duidelijk, maar het allesomvattende omtrent integriteit was nieuw voor mij.

Het verschil tussen ISO en SIO

Naar aanleiding van de leergang en de ingediende businesscase heeft het management uitgesproken dat ze willen certificeren . Lloyds Register gaat als externe partij hier de audits voor uitvoeren op basis van de 3 ontwikkelingsniveaus  van het SIO. Als bedrijf hebben we al veel ervaring met certificeringen, waaronder ISO 9001, ISO 14001. Het verschil tussen het SIO en ISO is dat het ISO aangeeft welk eindresultaat er opgeleverd moet worden maar dat je zelf kunt bepalen hoe je dat doet. Het SIO geeft ook duidelijk aan hoe je bij dit eindresultaat dient te komen.
Nu we in het implementatietraject zitten, bemerk ik dat er toch wel elementen zijn waar ik te makkelijk over heb gedacht. In het doen van een integriteitsscan met ondersteunende interviews is toch iets waar meer tijd in gaat zitten dan op het eerste gezicht gedacht. Dit komt omdat het een begin is  van een totaal verandertraject en dus zitten er veel psychologische componenten aan vast die van belang zijn. Een goed communicatieplan is dan ook essentieel zodat iedereen op een voorzichtige maar duidelijke manier meegenomen wordt in het gehele traject.

Een sterke combinatie !

Wat ik nu, tijdens het traject, als groot voordeel ervaar is dat ik samen met de General Counsel naar de leergang ben geweest. Zo kan ik mij goed concentreren op de concrete invulling van het certificeringstraject en kan hij zijn collega’s van het management hierin meenemen. In de praktijk blijkt dit nu een sterke combinatie!